8 כללי מפתח לאכילה נכונה המותאמת לחורף ומניעת השמנת החורף הטיפוסית:
1. אוכל חם
החורף כשהקור תוקף גם הרעב תוקף, דרך נהדרת לגרום לגוף להתחמם ופחות להטעות אותנו ברעב מדומה היא אכילת מזונות חמים.
למעשה כל הארוחות העיקריות של היום יכולות להפוך לארוחות חמות:
דייסת שיבולת שועל עם פירות וקינמון (אחלה פתרון חם לארוחת הדגנים עם החלב שבקיץ), פשטידות על בסיס ירקות וגבינות, מרקי קטניות, מרקי עוף ובשר, תבשילי ירקות ומוקפצים למיניהם, תבשילי סויה וסייטן, שקשוקה חמה. התפנקו בתזונה עשירה ובריאה של תבשילים חמים.
2. פחמימות מורכבות
הסרוטונין הוא מוליך עצבי המיוצר במוח ומשפיע על מצב הרוח על ידי כך שהוא גורם לתחושה טובה.
הוא מיוצר בעיקר בזמן חשיפה לאור יום.
בחורף שעות אור היום מתקצרות ולכן מיוצר אצלנו פחות סרוטונין.
אחת הדרכים בהן הגוף מנסה לאזן חזרה את רמות הסרוטונין בדם היא ע”י דרישה לצריכת פחמימות.
על מנת לעזור לגוף בכך אך להמנע מהשמנה, כדאי להקפיד על אכילת פחמימות מורכבות.
פחמימות מורכבות יספגו בצורה איטית ומתונה לדם, יאפשרו אספקת אנרגיה זמינה לגוף לאורך שעות וגם שובע מתמשך.
דוגמאות לפחמימות מורכבות הן: לחם מקמחים מלאים, קטניות, אורז מלא, פסטה מלאה, תירס, קינואה ובורגול.
3. חלבונים
מערכת החיסון שלנו מתבססת בעיקר על הנוגדנים, שהם בעצם בנויים מחלבון.
מחקרים רבים מראים כי תזונה עם הרכב חלבונים נכון יכולה לתרום לחיזוק הגוף בכלל וחיזוק מערכת החיסון בפרט.
בנוסף, ארוחות מאוזנות בהן תשלבו חלבונים, בנוסף לירקות ולפחמימות, יתרמו לתחושת שובע מתמשכת לאורך זמן ובכך נקטין את צריכת הקלוריות שלנו מבלי לחוש רעב.
חלבונים שונים תוכלו למצוא במוצרי חלב, מוצרי סויה, בשרים, דגים, ביצים ושילוב של קטניות ודגנים (שילוב המספק “חלבון מלא”).
4. פירות וירקות
זה לא סוד שחשוב לצרוך פירות וירקות לאורך כל עונות השנה – עדיף בקליפתם.
פירות וירקות מכילים ויטמינים ומינרלים התורמים לבריאות הגוף. הקליפה מכילה כמות גדולה של סיבים תזונתיים.
בחורף קיימת חשיבות גדולה בצריכת הוויטמינים C ו-E, הידועים בשל השפעתם כנוגדי חמצון מצוינים המחזקים את המערכת החיסונית ועוזרים בהגנה על הגוף מפני מחלות החורף.
מזונות עשירים בוויטמין C הם: פלפל אדום, גויאבה, כרוב, ברוקולי, פירות הדר, קיווי ותות שדה.
מזונות עשירים בוויטמין E הם: ירקות עליים ירוקים, אגוזים, שקדים, חלבון ביצה וטחינה משומשום מלא.
5. פרוביוטיקה
החיידקים הפרוביוטיים הם חיידקים ידידותיים המגנים על גופנו על-ידי איזון אוכלוסיית החיידקים בגוף ומניעת זיהומים. דאגו ליטול פרוביוטיקה בקביעות, בין אם במוצרי יוגורט או בתוספי תזונה. נטילה של פרוביוטיקה חשובה במיוחד בזמן נטילת אנטיביוטיקה, הפוגעת באיזון החיידקים בגוף.
6. שתייה חמה
בימי החורף כשקר יותר, אנו נוטים לשכוח לשתות. כאשר לא שותים מספיק, זה מוביל להתייבשות של הגוף ומשם לתסמינים של מיגרנות וחולשה.
אנשים נוטים לטעות ולשייך זאת להתקררות, כשבעצם כל שעליהם לעשות הוא רק להחזיר לגוף את הנוזלים החסרים לו.
בנוסף, פעמים רבות כאשר גופנו מיובש אנו חשים יותר רעב, מאחר ועיקר המזון – אפילו המזון היבש ביותר – מורכב מנוזלים.
דאגו לשתות באופן רציף לאורך היום. העדיפו שתייה חמה שתסייע לכם בשמירה על חום הגוף.
מומלץ במיוחד לשתות תה ירוק המכיל נוגדי חמצון המסייעים בתהליכי הרזייה ובמניעת מחלות. או מים חמים בתוספת עלים (נענע, לואיזה, מרווה…)
7. פעילות גופנית
כשקר וגשום, המחשבה על לצאת מהבית ולעשות פעילות גופנית לא מפתה במיוחד.
אבל אם תעברו את המכשול הזה, תזכו ליהנות מפעילות גופנית שתחמם אתכם בצורה הטובה ביותר, תסייע להזרמת הדם (תחשבו כמה שעות ישבתם על הספה או במשרד), תשחרר הפרשת נוירו-אנדורפינים שישפרו את מצב רוחכם ותעזור לכם לאזן את הצריכה הקלורית היומית ולשמור על המשקל.
8. לבוש חם
כשקר לנו, גופנו מחפש אנרגיה על מנת להתחמם. זוהי אחת הסיבות לכך שבחורף אנו מוצאים עצמנו רעבים יותר ומבקשים באופן תדיר יותר לאכול.
מומלץ מאוד להקפיד על לבוש חם בחורף, הן על מנת למנוע התקררות והן על מנת לשמור על איזון בצריכת המזון.